DURUZSOLÓ

1989 Móra könyvkiadó
Árva Ilona rajzaival

Fülszöveg:
"A mai távfűtéses, olaj- vagy villanykályhás lakások lakói nem is tudják, milyen hangulatos egy nagy cserépkályha előtt üldögélni, és hallgatni a fahasábok pattogását, a tűz duruzsolását.
Bálint Ágnes tudja, és könyvében felidézi ennek nyomán támadt gondolatait. Illetve egy kisfiú gondolatait, aki fájós lába miatt nagyszüleinél tölti a téli szünidőt falun, mert szülei nem tudták a sítúrára magukkal vinni. Nagymamáéknál még van cserépkályha, és a nagy hidegekben lobogó tűz csodás történeteket mesél. Hogy miről? Természetesen a tűzről. Hány és hányféle veszedelem leselkedik gondatlanság, tudatlanság, feledékenység miatt, ha nem vigyázunk. Az érdekes, izgalmas mesék nem riasztanak el a tűztől, de megtanítanak bennünket arra, hogyan kerülhetjük el a baleseteket. Okos, kedves és izgalmas olvasmány."

Részletek a könyvből:
"- Majd meglátod, milyen szép a téli erdő! - mondta anyu, mikor Gáborka már az autó hátsó ülésén duzzogott. Még egy utolsó orrtörlés, azután bevágták a kocsiajtót, és apu elindította a kocsit a felé a téli erdő felé, amelynek szépségei egyáltalán nem érdekelték Gáborkát..."

(...) "Ez a szoba is sötét volt. A másik fotelben ülő nagyapából csak a kockás papucs látszott, mert arra ráesett a tűz fénye.
Gáborka elálmosodott. Legszívesebben sírva fakadt volna.
- Anyukám - susogta alig hallhatóan - ki mesél most nekem?
Majd én mesélek! - jött egy meleg, duruzsoló hang a sötétből... vagy inkább a fényből? Gáborka belenézett a tűzbe. A tűz visszahunyorgott rá parázsszemével, lángujjaival még integetett is. .."


 

vissza a nyitólapra