EGY EGÉR NAPLÓJA

1983 Móra könyvkiadó
Szabó Szabolcs rajzaival
 
Fülszöveg:
"...Hősünk, Templomárnyéki Egbert szörnyen kíváncsi és kalandvágyó, elhatározza, hogy otthagyja a szülői egérlyukat, és nekivág a nagyvilágnak. Egbertet semmiféle sajtdarab nem tarthatja vissza, azt se bánja, ha összetalálkozik a macskával.
A meséből készített rajzfilmsorozatot néhány éve vetítették a TV esti meséjében, s könyvünket is a rajzfilmfigura tervezője, Szabó Szabolcs illusztrálta."

Részlet a regényből:
"Atyám azelőtt a templom egere volt, de visszavonult, mert reumát kapott a hideg kövek között. A templomból anyám egy sajtraktárba szeretett volna költözni, ám atyám, aki megszokta a templomi pompát, a sok aranyozást, a márványszobrokat, a kristályüvegből készült csillárok szivárványos fényeit, a múzeumhoz ragaszkodott."

(...) A nagy felhőszakadás után lehűlt a levegő, csípős szelek fújdogáltak.
- Ho...ho...hol fo...fogunk éjszakázni? - kérdeztem fogvacogva Edouárdtól.
- Fúrunk magunknak egérlyukat. 
Csöppet sem lelkesített ez a válasz. Rosszkedvűen ballagtam hát Edouárd nyomában, s akarva, nem akarva a múzeumbéli egérlyukunkra kellett gondolnom. Az a kényelem, ami ott körülvett! Mennyezetes ágyunk egy régen élt hercegnő csipkekesztyűjéből készült, én aludtam a középső ujjban..."
 

Keletkezésének körülményei: az Egy egér naplója című tévésorozatnál.
 

Vissza a nyitólapra


 Vissza az oldal tetejére