MI ÚJSÁG A FUTRINKA UTCÁBAN?

1964 Móra könyvkiadó
Kende Márta rajzaival
2001 Holnap kiadó
Kende Márta rajzaival
 
Fülszöveg:
"A Futrinka utcában mindig történik valami. Valószínűleg történt egy és más régebben is, de amióta Cicamica odaköltözött, azóta valóban egymást követik az érdekesnél érdekesebb események. A Futrinka utca valamennyi lakóját az foglalkoztatja, hogy mit csinál Cicamica, márpedig Cicamica folyton csinál valamit. Hol jót, hol rosszat,- s valljuk be- néha butaságot is. Cicamica ugyanis nem jól válogatja meg barátait, s ahelyett, hogy az aranyszívű Böbe babára hallgatna, inkább a ravasz Sompolyogi-Mosolyogi tanácsait fogadja meg..."

Részlet:
"...Mire (Egerentyűék) reggel, kissé késve felébredtek, az Egérújság már ott fehérlett a lábtörlőn.
Egyszerre ugrottak érte mind a harminckilencen, egyszerre akarták volna olvasni, és igazán csoda, hogy a nagy izgalomban, kapkodásban az Egérújság nem szakadt apró cafatokra.
De bár inkább szakadt volna! Bár soha ne is jelent volna meg! Hogy süllyedne el az Egérújság szerkesztősége úgy, ahogy van, mindenestől a legmélyebb szennyvízcsatornában!
Mert a hír, amit az Egérújság a beígért különkiadás helyett végül is az utolsó oldalon hozott, egészen, de egészen apró betűkkel, azt közölte, hogy a tízhetes rejtvénypályázat első díját, a Futrinka utcai modern, berendezett szoba-konyhás köcsögházat egy macska nyerte meg...

(...)- De hiszen holnapra megint nyomnak újságot! - igyekezett főnökét megnyugtatni Böbe baba. - Abból majd viszek nekik kettőt, a mai helyett is egyet.
Síri csend lett. Kuvik Kelemen csőréből tört csak elő valami köhögéssé torzult kacaj. Sün Sámuel mély lélegzetet vett, és vészjósló hangon kérdezte:
- Hát te azt hiszed, hogy a holnapi újságban ugyanaz lesz, mint a maiban?
Böbe gyanúsnak találta kérdést, nem sietett hát felelni rá. Sün Sámuel azonban nem is várt válaszra. Éles elméjével nyomban felfogta, miről van szó... "

Keletkezésének körülményei:
Bálint Ágnes legjobb regényei mindig akkor születtek, amikor saját életének egy fontos korszakát csempészhette bele a mesébe. Ezt érezve vetette a szemére néha a kritika, hogy írásai túl felnőttesek, ugyanakkor azonban éppen ezért olvashatják őket szívesen még ma is a nyitott és játékos lelkű felnőttek is.
Lehetetlen nem észrevenni, hogy a Csőr szerkesztősége a tüskés főszerkesztővel, a maga kis létszámú munkatárs-gárdájával és szűkös helyviszonyaival az induló Gyermek- és Ifjúsági osztály kedves leírása. (Az emeleten az ólomkatonafényesítő műhellyel, melynek termeire a főszerkesztőnek ugyanúgy fájt a foga, mint az akkori Televíziónak a különböző "főbérlők" által megszállva tartott épületszárnyakra.)

Böbe baba figurájába az írónő önmagát is beleírta. Az élet nyersebb, mondhatni gonoszabb dolgai között nem az eszével, hanem a szívével tájékozódó, segítésre mindig kész, a tettetésre, ravaszkodásra, bármiféle őszintétlenségre képtelen, szeretreméltó kis hősnőjét bizony sok tekintetben önmagáról mintázta. Olyanok ők - alkotó és figurája - mint a népmesék "együgyű" hőse, a mindenkori legkisebb fiú, akit a falu társadalma csak azért tart félnótásnak, mert nem tiporja el a hangyákat, türelmesen meghallgatja az állatokat, segít az elesetteken, és nem gázol át mindenkin a pénzért-rangért-sikerért. Mert más az értékrendje.


Többet a Futrinka bábsorozatnál.


A Budapest Bábszínház 2003 február 15.-én mutatta be Bálint Ágnes "Mi újság a Futrinka utcában c. regényéből készült 2 felvonásos bábjátékát.


 
 

vissza a nyitólapra