HAJÓNAPLÓ - ifjúsági regény

1974 Móra könyvkiadó
Sajdik Ferenc rajzaival
1990 Pergamen Kft
Sajdik Ferenc rajzaival
2000 Móra könyvkiadó
Sajdik Ferenc rajzaival

( A Szeleburdi család című regény folytatása)

Tartalom:
Laci, a szeleburdi Faragó család középső gyermeke folytatja a naplóírást. Sőt, májustól kezdve hajónaplóírást, mert barátjával azt tervezik, hogy nyáron a Ramónán, a gazdátlan régi bárkán fognak nyaralni. A szülők ugyan azt hiszik, hogy elegáns, hófehér hajóról van szó - pedig, ha tudnák!
A fiúkat persze semmi sem rettentheti el, hiszen számukra talán nem is annyira a hajó a fontos, mint inkább a fantázia szárnyalása, az együtt nyaralás, a segítés öröme.

Részletek a regényből:
"Február 19.
Megbeszéltük Radóval, hogy vagy állatorvosok leszünk, vagy hajószakácsok. Már rajzoltam is egy szép táblát:
DR. FARAGÓ LÁSZLÓ ÁLLAT- ÉS EMBERORVOS
Sajnos, a bátyám, a Feri megtalálta, és azóta folyton egyetemes ürgedoktornak csúfol. Úgyhogy az ember szót már le is radíroztam. Majd bolond leszek a Ferinket gyógyítani!"

(...) "Zsiga is majd a Ramónán fog horgászni. Legalább lesz még egy pár láb, amelyik elé Kópé odahordhatja a labdáját. Nekünk is megengedte, hogy tartsuk az ő botjait. Az még nem orvhorgászat. Végre is neki van engedélye, és azért, mert az ő botjai a mi kezünkben lesznek, azért azok az ő botjai. Legföljebb, ha halat fogunk, és ő véletlenül épp nem lesz ott, akkor megesszük helyette."

(...) "Elvittük a házfelügyelő néninek a papagájokat. Eredetileg csak a szebbiket akartuk vinni, amelyiknek van toll a nyakán, de apu azt mondta, ha a másikat otthon hagyjuk, ő szélnek ereszti. Ezért inkább elvittük azt is. Kicsit megnyírtuk körös-körül a tollat a nyakán, így most már nem olyan, mint egy keselyű, hanem mint egy kígyó..."


Vissza a nyitólapra