KUCKÓ
ismeretterjesztő műsor 1968-tól 1990-ig (280 adás), 1994-95-ben még 17 adás

"A Kuckó olyan, mint egy nagy hajó, melynek orrán a sportszeretet, a természetszeretet, és az egészségvédelem zászlaja leng. A többi között az is célom ezzel a műsorral, hogy különösen a városi panelek között unatkozó gyerekeknek segítsek elűzni az unalmat, és ötleteket adjak a szabadidő hasznos eltöltésére. "
(Interjú, Esti Hírlap 1979. 12. 29.)

Az 1968-tól futó környezetismereti tv-magazin, a Kuckó c. műsor fontos gyakorlati tanácsokat adott a 6-14 éves gyerekeknek a kutya/macska/aranyhal/aranyhörcsög stb. tartását illetően, megtanította őket, hogyan kell nyúlbőrt kikészíteni, virágsziromból, kagylóból képet ragasztani, tavacskát készíteni, kertészkedni, a szép környezetnek örülni, stb.

Emellett "fejlődéstörténeti és kulturhistóriai mesedélelőtt is olykor, biológialecke és néprajzi kislexikon, szelid, okos emberpallérozó. Kutyákról, lovakról, kismacskákról csevegvén ugyanis azt is megtanítja nézőinek, miféle felelősséget ró az emberre egy másik élet gondja, mivel tartozunk mindnyájan közösségünknek, környezetünknek"
(Lőcsei Gabriella, Új Tükör 1988)

"Bálint Ágnes e műsorral vállára vette valamennyi étvágytalan mocsári teknős, zavaros vizű akvárium, kókadozó filodendron, kutya után várakozó gyerek, és gazda után vágyódó állat gondját. Csereügyleteket közvetít: vadkacsa tojót szeretne egy gyerek gácsérért cserébe, egy másik halért galambot adna, egy harmadik nyulat kínál tengerimalacért. És sokezren vannak. A Kuckónak óriási a levelezése."
(Könyvtájékoztató 1969. 6. szám Janikovszky Éva)

Bálint Ágnes gyerekek generációival levelezett évtizedeken át, fáradhatatlanul.

A műsort kezdetben egy fiatal lány, Bánhidi Andrea és egy fiatalember, Sárváry András vezették egy időközben hatalmasra növekedett fehér komondor, Dorka társaságában.
A későbbiekben a műsorvezetők váltották egymást - a Kuckó egyik kedvelt központi alakja Kalocsay Miklós színész lett, aki kutyája, Doris társaságában vezette a műsort, melynek rendezője hosszú évekig Beregszászi Mária volt.

A Kuckó maradt legtovább hű Bálint Ágneshez. Még nyugdíjas korában is szerkesztette egészen a 90-es évekig, amikor hirtelen fordulattal más szerkesztőnek adták át - meg is szűnt nemsokára.

1971-ben Bálint Ágnes szerkesztésében megjelent a MIT ÜZEN A TÉVÉ KUCKÓ? című könyv a Móra kiadónál. Ebben a könyvben különböző, a Kuckó-nézők legnagyobb érdeklődését kiváltó témákat dolgoztak ki felkért szerzők.

Vissza a nyitólapra

Bánhidi Andrea és Sárváry András 1969-ben
 
Kalocsai Miklós Doris kutyájával


 


Virágszirom-kép