KUKORI ÉS KOTKODA

Rajzfilmsorozat

Tervezte és rendezte: Mata János
Zene: Lovas Ferenc
Kukori: Márkus László
Kotkoda: Psota Irén / Hacser Józsa
Kopasznyakú: Szuhay Balázs
Hápogi: Horváth Gyula
Szöcske: Kóti Katalin
Pulyka: Dömsödi János
Pulykáné: Simor Erzsébet

1970-71. I. sorozat

1972. II. sorozat

A sorozatok epizódlistája
 

1996-ban a Magyar Színész riporterének, Szenkovits Péternek, a kérdésére így emlékszik vissza a rajzfilmsorozat keletkezésére:
"Volt egy kolléganőm, aki állandóan panaszkodott, hogy a férje nem hajlandó semmi házimunka elvégzésére. Ebből fogant Kukori, aki szintén nem nagyon szerette a házimunkát, sok bosszúságot okozott Kotkodának. Azért csináltunk kakast meg tyúkot, jóllehet bogarak is szóba kerültek tervezgetéskor, mert a rendező, Mata János azt mondta, hogy ezeknek csak két lábuk van, nem kell annyit rajzolni..."

Egy kritika az ÉS-ből (2001):
Úgyhogy, amikor vasárnap hajnaltájt, kevéssel hét után apa, Kukori! kiáltással támad a kaján gyerektrió, akkor - nincs az a másnapos fejfájás - mint a rugó, úgy vagyok: kelek s megyek.
(...)Számunkra jelen epizódban is az volt az érdekes, azt vártuk remegve, tűkön ülve, szívdobogással, mi lesz akkor, amikor a bűnös (Kukori) összecsípve, megverve, megalázva, már csöppet sem nagyfiúként, hanem egy behúzott farktollú parányi kis férjként, vinnyogva és futva, menekülve hazamegy. Ahogy Kotkoda ilyenkor, kaland végén végigméri...) (...)Szépen lassan megy a kakas a nézés súlya alatt össze...

(...)A Kukori és Kotkodának ez az elmaradó mozdulat az eszmei üzenete. A felfüggesztett bosszú, a megúszott büntetés, ami azt ígéri, hogy a társas kapirgálás a közös szemétdombon holnap is folytatható. Mindez pedig kizárólag azért lehetséges, sugallja a rajzfilm, mert ezek a szárnyasok egymást, mindevvel együtt és mindezek ellenére, szeretik. Magyar falu, rögvalóság, kisemberek, dili és érzelem, komplett házassági játszmák: közben meg alig tíz perc az egész. S mialatt röhögünk, részben vagy egészben sajnos magunkra ismerünk - a hátunk is tollas már talán."
( Keresztury Tibor: A magyar álompár, ÉS 2001 március 23),

Mata Jánossal készült beszélgetés az origon 2010-ben.

A Kukori-sorozatról DVD is készült.
Főcímdal
Videoklip az Érik a szőlő c. epizódból


Vissza a nyitóoldalra