MADÁRFÜRDŐ

1988 Móra könyvkiadó
Mészáros Márta rajzaival
 

Fülszöveg:
"A regény főszereplője egy egész család, nagyszülőstül, három gyerekestől. Hogy ez is szeleburdi-e, mint az írónő másik népszerű regényében? Hát persze! Ez a család állandóan költözködik. Kis lakásból nagy lakásba, nagy lakásból pedig egy óriási kastélyba. Jobban mondva egy néhai kastélyba, hiszen ez már csak rom. No de a romos termekben lehet tartani kutyát, macskát, kacsát, minden rendű és rangú állatot – a gyerekek nagy örömére. Persze végül csak megtalálja a neki megfelelő házat ez a család is. No meg az is kiderül, nem is ház a lényeg, hanem az, hogy a benne élők örüljenek egymásnak."

Részlet a könyvből:
"Nem volt ugyan még éjszaka, midőn nagyapának megadatott az az öröm, hogy Anti és az egész utcát fellármázó gyerekek mögött bezárhatta a kaput, de kellemes volt arra gondolni, hogy már csak a kutyát és a macskát kell kidobni, és akkor bezárhatja a lakásajtót is.
- Hol a kutya? – kérdezte a konyhába visszatérve.
- A kutya? – nézett rá a felesége olyan értetlenül, mintha a koronaékszerek holléte felől érdeklődött volna. – Miért kérded?
- Miért, miért! Ki akarom dobni. Kutyának kint a helye.
- De nem ilyen időben! Rendes ember a kutyáját sem...
(...)Míg Juci nagymama és Józsi nagyapa így vitatkoztak, Bundi kényelmesen elhelyezkedett a fotel alatt, a földig csüngő kötények, pongyolák takarásában. Micike már régen a konyhaszekrény tetején feküdt, olyan laposra elnyúlva, mint a palacsinta, nehogy lentről meg lehessen látni. Józsi nagyapa hiába is kereste őket.
- Szerintem kimentek a gyerekekkel – mondta szelíd álnoksággal Juci nagymama..."

vissza a nyitólapra