MAZSOLA

1965, 1968, 1976 Móra könyvkiadó
Bródy Vera bábfiguráival és rajzaival
Fotók: Varga Zoltán
1997 Harmatfű Kiadó
Bródy Vera bábfiguráival és rajzaival
Fotók: Varga Zoltán
2000 Holnap kiadó
Bródy Vera bábfiguráival és rajzaival
Fotók: Varga Zoltán
 
Részletek a könyvből:
"Egy este éppen a híreknél tartott ("...leugrott a mozgó kerékpárosról és megütötte magát Bolha Barnabás szalmafalvi lakos..."), amikor kintről csámcsogást hallott.
Ugyan ki csámcsoghat odakint? Manófalvi Manó el sem tudta képzelni. Mikor azonban a tökházikó falán lyuk keletkezett, s a csámcsogást már úgyszólván a szobában lehetett hallani, Manófalvi Manó rádöbbent, hogy valaki - lámpavilág ide, lámpavilág oda - megint belerágott a tökházba.
Felkapta hát a seprűt és kirohant.

Egy induri-pinduri malac rágta a házat."
"(...) (Mazsola) később megkérdezte:
- Manócska! Nem hűl ki?
- A szoba? Dehogy hűl! A tűzhely ontja meleget.
- De a víz...a víz sem hűl ki?
- A fürdővíz? Nem, az sem hűl ki. - tájékoztatta Manócska Mazsolát. - Ha valaki meg akarna fürdeni benne, hát épp most volna a legjobb.
Mazsola hallgatott, hallgatott, azután mikor már a foga is vacogott a hidegtől, megszólalt:
- Tudok valakit, aki meg akarna fürdeni.
- Ne mondd! - csodálkozott Manócska. - És hol az a valaki? Itt a közelben?
- Mazsola behúzta a nyakát.
- Itt...egészen közel..."
 

Keletkezésének körülményei:Mazsola című tévésorozatnál

Kritika:
"(...)A 34 évvel ezelőtt született Mazsola mostani újrakiadása valószínüleg nem a nosztalgiázó felnőtteknek készült, ezért felmerül a kérdés, hogy van-e közük a mai gyerekeknek a bűnbánó pofájú, halhatatlan kismalachoz? Utólag már nem ítélhetem meg, hogy gyerekként mit szóltam volna a könyvváltozathoz, mesekutatóként viszont feltétlen hívéül szegődöm, és ajánlom annak a korosztálynak, amelyiknek a legnehezebb manapság jó mesét találni, ugyanis a három-négy éveseknek. A Mazsola ugyanis átmenetet képez az énmesék (a gyerekről és mindennapjairól szóló első mesék) és a klasszikus népmesék között: mielőtt a sárkányölő hősökkel és a világszép királylányokkal azonosul valaki, meg kell tanulnia ráismernie egyszerübb történetekben is a saját érzéseire. Egy nyűgös, inkorrekt, hazudós, csutkababáját szorongató, kályhalyukban dagonyázó piszkos kismalac, aki tele van jóindulattal, szeretettel és azzal a vággyal, hogy körülötte forogjon az egész világ, éppen alkalmas erre az azonosulásra...."
Boldizsár Ildikó: A malaclét örömei. Népszabadság 2000.


 
Vissza a nyitólapra

Az első Mazsola-könyv 1965-ből

A Holnap kiadó új, színes Mazsola-könyve (2005)


 
Vissza az oldal tetejére