Szimat Szörény 1988
(zenés film)

A kilenc epizódból álló sorozatban Szimat Szörény a "szuper eb" és hűséges segítőtársa Dobermann kapitány (Dobi Robi) szorgalmas nyomozásait és a bűncselekmények elkövetőinek lefülelését kísérhetjük figyelemmel.

Író: Bálint Ágnes

Szerkesztő: Gál Mihály
Koreográfia: Karsai János, Karsai Gizella
Zeneszerző: Oroszlán Gábor, Oroszlán György
Rendező: Kaminski Jurek
Operatőr: Bornyi Gyula, Szalai Z. László
Előadó: Kútvölgyi Erzsébet, Kern András, Karsai János Karsai Gizella, Bergendy szalonzenekar

1. Az aranybolhák

Ebben az epizódban a csempészeknek gyűlik meg a bajuk Szimat Szörénnyel, aki éppen akkor csap le rájuk, amikor már biztonságban érzik magukat és az árut. Közben megismerjük az Ebbár vendégeit.

2. Hermelin és naftalin

Micike, a csinos cicalány, a Subától kapott hófehér hermelin bundájában belibben a Doromb diszkó öltözőjébe, ahol a többi cicalány már az esti fellépéshez készülődik. Irigykedve csodálják Micikét. Micike kivonul a pódiumra, mint egy habos felhő, belerúg a mikrofonba, és énekelni kezd. Ekkor hirtelen berobban Róka Ricsi, derékon kapja Micikét, és magával vonszolja. Szimat Szörény és Dobi Robi végére jár a bűnténynek.

3. Az énekmester

A Doromb diszkóban folynak a délelőtti próbák. A cicalányok táncolnak, énekelnek. Ez a "kornyikálás" azonban nem tetszik Kandúr Kristófnak, aki véletlenül betéved a diszkóba. Szép honoráriumot remélve felajánlja a hölgyeknek, hogy hangjukat tovább csiszolgatva igazi művészeket képez belőlük. Az énekórák Kandúr Kristóf lakásán zajlanak. Jágó, Kandúr Kristóf hatalmas szomszédja - az Ebbár kidobólegénye - nehezen viseli a skálázásnak, éneklésnek nevezett nyávogást, és különös módon vet véget az énekórának. Szimat Szörény ismét a színre lép.

4. A fejedelmi sonkacsont

Uszkár Oszkár fejedelmi sonkacsonttal lepi meg feleségét házassági évfordulójuk alkalmából. E feletti örömük azonban rövid ideig tart. A TV az Ebbárból közvetít riportot, amelyet Uszkárék nagy érdeklődéssel figyelnek. Ezt használja ki Menyét Menyus, beoson a nyitott erkélyajtón, és ellopja az asztalról a fejedelmi sonkacsontot. Az Uszkár házaspár Szimat Szörény segítségét kéri. Menyus azonban ravasz módon Görény Guidó felhasználásával félrevezeti a nyomozást.

5. A táncmester

Róka Ricsi kihallgatja Viva Máriát és Mylédy feleségét, amiből megtudja, hogy a libapehely még az aranynál is keresettebb áru. Elhatározza, hogy mindenképpen megkopasztja Liba Leontint, akinek vastag, puha, hófehér toll borítja egész testét. Az akcióba beszervezi Menyét Menyust, az Ebbár zongoristáját.

6. Szegény árvák

Róka Ricsi és Menyét Menyus mindketten nagyfokú pénztelenségben szenvednek, s ráadásul még éhesek is. Sóvárogva nézik az Ebbár vendégeit, akik vígan falatoznak, finom sajtokat fogyasztanak. Menyus szomorú dalt játszik a zongorán, az erdőben kóborló, korgó gyomrú, árva lényekről. Ez adja a ravasz ötletet Róka Ricsinek: indítsanak gyűjtést a sajtot szerető árva kisegerek javára, természetesen a saját maguk hasznára. A kezdeti sikerek után azonban egy másik jótékonysági megmozdulás zavarja meg az akciót.

7. Cserbenhagyó

Egy este a Doromb diszkó előtti téren, a lámpa alatt Görény Guidó békésen harmonikázik és énekel. Itt látjuk ismerőseinket, a Doromb állandó vendégeit. Menyét Menyus is erre vetődik, s csak úgy heccből lecsúzlizza a tér egyetlen lámpáját. Sötétség borul a térre, és ebben a hirtelen leszakadt sötétségben Cilikét baleset éri, elgázolják. Cilike azt állítja, kutya volt a tettes. Ez a kijelentés teljes felfordulást okoz, kutya-macska háború veszi kezdetét.

8. Macskaszerelem

Kandúr Kristóf eljegyzi Cilikét, de a Doromb Diszkó tulajdonosnője ezt nem nézi jó szemmel, mert titkon mindig azt remélte, hogy ő lesz Kristóf felesége. Ezért Róka Ricsi segítségét kéri, aki egy szerelmi bájitalt kever a kandúr számára.

9. Bundazseb

"Zsákutcában a nyomozás!" "Ki ölte meg Moly Emiliát?" Kiabálja a rikkancs, és mindenki drukkol Szimat Szörénynek, hogy minél előbb derítse fel a titokzatos ügyet. Közeledik a karácsony, mindenki nagy izgalommal készülődik a nagy ünnepre. Esténként az Ebbár külföldi vendégekkel telik meg. Köztük van Schwanger úr is Bécsből. 
Vissza a nyitólapra