TÜNDÉR A VONATON

1986 Móra könyvkiadó
Árva Ilona rajzaival

Fülszöveg:
"Minden gyerek szeret elbújós játékokat játszani asztal alatti, szobasarki, szekrénymélyi zugban, s ott "igazi" életet folytatni. Bálint Ágnes új könyvében ilyen titkos rejtekhelyen játszódik a történet; egy kis virágtündér, Flórika húzódik meg barátaival egy vonat ülése mögött. A vonaton felejtett sokféle limlomból otthonos lakásuk alakul, mindig jut az utasok elhullajtott morzsáiból nekik ebéd, vacsora..."
 

Részlet a meseregényből:
"Virágtündérekkel manapság már csak olyan kertekben lehet találkozni, ahol nem zümmög a fűnyírógép, nem csattogtatják a nyesőollót, vagyis minden virág, bokor, fa úgy nő, ahogyan neki tetszik. Az ilyen kerteket nem őrzik ám hegyes dárdájú, büszke kerítések! Legtöbbször nincs is már kerítésük, megette az idő, és ami még maradt belőle, azt vastagon takarja a lonc vagy a vadszőlő. Öreg emberek kertjét veszik körül ilyen elvadult sövények. Nem véletlen tehát, hogy virágtündérek úgyszólván csak öreg emberek háza körül találhatók...

(...) "A tücsök büszkeségét némileg sértette, hogy egy fonál végén függjön, amelyet egy kis tündérlány húz felé
nagy erőfeszítéssel, minthogy azonban más módon nem tudott volna a vonatba jutni, jó képet vágott a dologhoz.
A hold bevilágította az egész fülkét, így valami kis fény Flórika szépen berendezett kuckójába is jutott. A tücsök odáig volt a csodálkozástól. Hát még, mikor Flórika megkínálta egy nagy, érett, sötétkék szőlőszemmel!..."


TÜNDÉR A VONATON

2008 Holnap kiadó
Pásztohy Panka rajzaivalvissza a nyitólapra