BÁLINT ÁGNES AZ MTV HŐSKORÁRÓL

"1958-ban kerültem a Magyar Televízióhoz Gergely Márta rádiós szerkesztő javaslatára, egyrészt ő tudta, hogy nekem már a háború előtt is jelent meg két mesekönyvem - bár ez a sorozat férjhezmenésem és két lányom születése után megszakadt - s később a Kisdobos c. lapban és a Rádióban meg-megjelentek, illetve elhangzottak meséim.
Akkor még a Lenin intézet volt a Tőzsdepalotában, ezért nekünk először csak egyetlen kis stúdiónk volt, ott ment az első műsorom, a TAVASZ TÜNDÉR AZ ÓVODÁBAN. Az egész Televízió mindössze 70 munkatársa elfért a második emeleten néhány szobában. Nekünk két szobánk volt, ott dolgoztunk Kovács Béla főszerkesztő vezetése alatt Rockenbauer Palival és Kelemen Bandival. Kelemen Bandihoz tartoztak az iskolai műsorok, Rockenbauer Pali a kalandos dolgokat csinálta, nekem jutottak a mesék.
A folyosó legelején volt az Elnökség Kulcsár Ferenc elnökkel.
Akkor még alig volt autónk, a Ház előtt egyedül Kulcsár kék Warszawája árválkodott. Mi később egy Pobjedával jártunk vidékre gyerekegyütteseket szemlélni. Fűteni nem lehetett, nyitott ablakkal utaztunk a legnagyobb hidegben is kékre fagyva, hogy be ne párásodjon az üveg."


Az Esti mesék ötlete Tömpe István tévéelnöktől származott.
"...A rádióban már volt ilyen, azt mondta, legyen a tévében is. Először a rádiótól kaptuk a meséket, Takács Mari, Tamási Eszti és Varga Jóska olvasták fel őket. Számomra nagyon unalmasak voltak. Ezért elkezdtem a mesékhez bábjeleneteket csinálni. Először csak szombaton és vasárnap...

Aztán jött a többi gyermekműsorom is, amelyeket mind magam írtam, emiatt sokat veszekedett velem a főnököm, mert szerinte egy szerkesztőnek az a feladata, hogy szerkesszen és szerzőket keressen. Így indítottam el 1960-ban az első sorozatomat MI ÚJSÁG A FUTRINKA UTCÁBAN? címmel, havonta egyszer, félórában. A bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor tervezte felváltva. 1963 novemberében indult a MAZSOLA sorozat, ami csak azért maradt abba jóval 100 epizód fölött, mert B. Kiss István (Manócska) és Havas Gertrud (Mazsola) valami rossz kályha miatt egy Húsvét hétfőre gázmérgezésben meghalt."

Bálint Ágnes a szerkesztőségi szobájában 1964-ben
(fotó: Heinz Krüger)"1962. február 14. Kisdobosok műsora, terepszemle Békéscsabán. Pesten nem volt hó. Kondoros után hófúvás. Árokba csúsztunk. Jeges vízbe léptem. Egy teherautó kihúzott bennünket, de továbbmenni nem lehetett. Kilométereken át leragadt kocsik. Gordos Laci fotózott közben."

Első intervíziós műsorom: Nemzetközi Télapó Konferencia, 1960 karácsonyára készítettük. Lengyel, német, csehszlovák télapók részvételével. Kende Márta rendezte. Hacser Józsa volt a Krampusz.

A Magyar Televízióban eltöltött 28 év alatt számos nívódíjat kapott műsoraiért, 1985-ben, nyugdíjba vonulása előtt a Televízió elnöke ezzel a nívódíjjal búcsúztatta:

A Magyar Televízió Elnöksége nívódíjban részesíti Dr Németh Sándornét, Bálint Ágnest a "Mazsola", a "Futrinka utca", a "Frakk", a "Kukori és Kotkoda", valamint számos más kíváló gyermekműsor megvalósításáért

Vissza a nyitólapra