VIZITÜNDÉR, VIZIMANÓ

 2000 Santos kiadó
 Radvány Zsuzsa rajzaival
 

Fülszöveg:
"Bálint Ágnes új kis történetei a Duna mellett játszódnak. Szereplői, Vivike, a vizitündér, és Valdi, a vizimanó, valamint barátaik a darazsak, tücskök, békák és egyéb kis bogarak úgy adnak ismereteket az évszakokról, az életről, a világról, hogy közben nem akarnak mást, mint elmesélni a kis vizitündér és a vizimanó szerelmét és egymásra találását..."

Részlet
"Hová lettek a dunai vízimalmok? Hová tűntek azok a régi, megszürkült fájú, vénséges vén malmok, melyeket jókora vasmacskák karvastagságú lánccal tartottak a víz sodrában. Vasszeg nem volt ezekben a házformájú, vén malmokban, mert a vízen a vasat megette volna a rozsda. Kiskerék, nagykerék, minden fából volt, ki tudja, mióta forogtak a csattogó szíjjakon. Hosszú, nagy fenyőfa volt a malomkerék tengelye. Vékonyabbik vége a völgyhajón feküdt. Az fedetlen bárka volt, mindig lehetett benne zöld moszatos vizet látni."

(...) "Nincsenek már vízimalmok a Dunán. De a mesék, melyeket ezekben a vénséges vén, nyikorgó kerekű vízimalmokban gyűjtöttem, azok még megvannak."

Keletkezésének körülményei
Férje halála után az írónő emlékeibe menekült. Vissza a megnyugtató, elringató, varázslatos gyermekkorba, amelynek, és ezzel együtt egész életének, a Duna volt meghatározó élménye.

Még utoljára írt egy szép tündérmesét, mint pályájának elején - majd letette a tollat.
 

vissza a nyitólapra